Novawhere Purmerend

Novawhere Purmerend

vrijdag 10 december 2010

Veel rijwind ..........

Vanavond even bij pa langs. Hij lag al in bed, maar nog wel aangekleed. Pas om half negen zou het tijd zijn voor de pyama had pa met de zuster afgesproken. Hoewel hij afgelopen nacht slecht had geslapen, voelde hij zich overdag wat beter dan voorgaande dagen. Vandaag waren Theo en Marietje overdag weer geweest, hij had ze vorige week gemist. Was weer fijn hun bezoek en dat Truus de weblog zo intensief volgt vond hij ook leuk om te horen. Hij vertelde dat hij niet meer met de rollator naar de huiskamer ging omdat hij te verzwakt is, maar dat hij met de rolstoel wordt gebracht. Hij klaagde wel dat de zuster te hard ging met de rolstoel en dat de wind die daardoor ontstaat koud aan z'n hoofd is. We hebben al voorgesteld om een verkeersbord met snelheidsbeperking op de gang te plaatsen. Het lekkerbekje vanavond had pa goed gesmaakt, was alleen wel te groot om helemaal op te krijgen. Afgelopen dinsdag kwam ook nog ter sprake, een dag zonder bezoek en met weinig aandacht van de verzorging. Was allebei nog niet eerder gebeurd en dan nu was dat op dezelfde dag samengevallen. Heel erg vervelend natuurlijk.
De dokter die gisteren bij hem was geweest had hem gezegd dat hij vooral moest genieten van de momenten dat hij zich goed voelde. Want ja, dat zou toch wel steeds wat minder worden komende periode!

groet,
John&Hanneke

donderdag 9 december 2010

Een nieuwe fase is ingegaan....


                                     Kerst in de huiskamer.....

Ik was vanavond erg benieuwd hoe ik Pa aan zou treffen. Zondag waren we voor het laatst langs geweest en was hij erg positief maar uit voorgaande berichtjes begreep ik wel dat het nu duidelijk minder met hem gaat. Inderdaad moet ik nu bevestigen dat pa een nieuwe fase is ingegaan.

Hij is verschrikkelijk moe en ligt nu het merendeel van de dag op bed. Hij vertelde dat hij gisteren erg beroerd was en zo bijna van zijn stoel in de huiskamer was gevallen. Gelukkig kwamen er 4 zusters uit alle hoeken aan snellen om hem op te rapen. Het is niet helemaal duidelijk wat hij nu voelde, had geen pijn maar was erg beroerd. Daarna is de dokter langs geweest en deze adviseerde de zusters toch dringend hem op bed te leggen omdat hij oververmoeid was.

Vanavond toen wij kwamen moest hij net naar het toilet, bij terugkomst is hij op bed gaan liggen omdat hij zo ontzettend moe was..... Om de paar minuten zei hij dan ook "Ik ben zo ontzettend moe, zo moe, ik moet liggen!"

Ik vroeg  hem vandaag voor het eerst of hij opziet tegen de komende periode en gaf aan dat hij er niet tegenop zag. Hij vertelde mij dat hij de Kerst wel zou halen maar de periode daarna wist hij nog niet precies.


                                Kerstboom in de huiskamer.......

Wat wel opviel was dat hij het erg benauwd had en steeds slijm op moest hoesten wat hem duidelijk veel moeite kostte. Ook voelde hij erg warm aan en had hij van die rode appelwangetjes.

Ik denk wel dat alles voor hem steeds vermoeider wordt zodat we meer het bezoek zullen moeten plannen en spreiden. Langer dan 30 minuten red hij momenteel niet meer, maar hij vindt het wel heel fijn om bezoek te ontvangen.

Nadat Pa opnieuw aangaf dat hij zo verschrikkelijk moe was en steeds in slaap viel, zijn we dan ook na een ruim half uurtje vertrokken.

Ruud

Geen voetballen voor Pa........


Na even wat spulletjes uit de flat in de Bernard Zweersflat opgehaald te hebben waren we rond 8 uur in Novawhere. Pa lag op bed, was erg moe.
We hoorden dat eind van de middag de dokter langs is geweest die de zusters heeft gevraagd pa naar bed te brengen omdat hij te vermoeid was om te blijven zitten.
De zusters moesten hem zelfs ondersteunen en dragen want op eigen benen had hij geen kracht meer om naar bed te schuifelen.
Hij heeft geen warm eten gegeten maar een beetje pap en wilde ook geen voetballen kijken.

Pa merkt dat zijn krachten per dag afnemen. Hij gaf nu zelf aan dat hij het waarschijnlijk geen voorjaar meer ziet worden en wellicht zelfs niet het nieuwe jaar. Maar op onze vraag of hij dan toch niet op korte termijn nog een keer naar huis wilde was hij heel resoluut: nee, daar heeft hij geen behoefte aan.

Na drie kwartier was hij doodop van ons bezoek en zijn we snel weggegaan zodat hij weer kon rusten.

PS: We zijn er eindelijk achter hoe de "eigen" zuster van pa heet (met dank aan Trudy): Tiny. Dat praat toch wat persoonlijker dan alleen maar zuster.

Arjen & Lidy 

woensdag 8 december 2010

Geen lekkere dag gisteren......


 
                                     Gang naar Opa's kamer

Vanmorgen waren Mark en ik op bezoek bij opa. Hij klonk niet lekker bij het begroeten, maar dit bleek deels zijn verkoudheid te zijn, maar ook een belangrijk deel doordat hij geen gehoorapparaat had. Maandagavond had hij zijn gehoorapparaten uit gedaan voor de nacht en in de nacht zouden de zusters dit schoonmaken, zoals ze vaker doen. De volgende ochtend lagen ze er echter zo dat hij ze niet kon gebruiken en stuk leken te zijn. De hele dag heeft hij dus zonder gehoorapparaat doorgebracht.

Hij had geen lekkere dag gisteren. Hij voelde zich niet heel lekker. Er was tevens een nieuwe ploeg zusters (omdat er een aantal ziek waren) die zich nauwelijks lieten zien. Bijna de hele dag heeft hij gedaan op 1 glas limonade, en helemaal geen aandacht of even praten vond hij ook niet fijn. Aan het eind van de middag heeft hij er wel wat van gezegd. Hij heeft op zijn belletje gedrukt om te vragen of ze wisten dat hij er nog wel was. De zusters van vandaag zijn weer de vaste krachten, en die zouden er melding van maken.

Doordat hij geen gehoorapparaat had kon hij ook het voetbal slecht volgen gisteravond. In de rust is hij dan ook gaan slapen. De nacht was niet heel goed, hij was veel wakker geweest. Vanmorgen voelde hij zich gelukkig wel weer wat beter, hoewel nog wel wat moe en soms klonk hij wat buiten adem. Mark ging de gehoorapparaten bekijken en zijn belangrijkste apparaat kon hij zo weer goed krijgen, gewoon goed de batterij erin doen. Het andere apparaat lijkt inderdaad stuk, maar daarvoor is al een monteur gebeld. Opa was blij in ieder geval dat ene apparaat weer te hebben. Zo praatte hij een stuk beter en kon hij ons tenminste redelijk  normaal verstaan. En hij had al zin om vanavond weer voetbal te kijken, Ajax…

Opa merkte op dat hij Trudy wel miste. We konden hem vertellen dat ze erg verkouden is, en daarom niet is langs geweest. Hij was blij te horen dat ze in dat geval inderdaad niet kwam, maar dat hij nu wel weet waarom ze niet kwam. Hij had vanmorgen veel gegeten, en daardoor eigenlijk geen zin om straks te gaan lunchen. Uiteindelijk besloot hij straks toch te gaan, en dan misschien alleen een beschuitje te eten, en wat te kletsen met de anderen. De vrouw van de overkant is weg. Erg jammer, daar kon opa gezellig mee praten met het eten, en ze hielp hem soms met dingetjes open maken en zo. Er zijn nu nog een man en een vrouw met het eten. Gisteravond had hij wel goed gegeten. Zijn bord met boerenkool had hij naar eigen zeggen helemaal leeg.

Groeten,
Annette en Mark

maandag 6 december 2010

Naar maar toch lekker in zijn vel

Vandaag een rustig dagje voor pa. Vanmiddag na de lunch werd pa ineens helemaal naar, maar gelukkig werd hij opgevangen door wel 4 zusters. Het advies was om maar even naar bed te gaan en zo wat te herstellen. Dat is gelukt toen wij vanavond langs kwamen was het weer goed met pa. Hij zat weer lekker in zijn vel waren zijn eigen woorden. Hij had genoten van het afgelopen Sinterklaasfeest. Hij was goed verwend met kado's en vooral met aandacht. Toen we suggereerden dat al dat bezoek misschien te druk voor hem was reageerde hij direct. Er kon nooit te veel bezoek zijn, het breekt z'n dag zo lekker! En dan morgenavond weer een voetbalwedstrijd waar hij al naar uitkijkt.

groet,
John&Hanneke

zondag 5 december 2010

Sinterklaascadeautjes brengen



                       Kerstboom en Kerstster voor het raam bij Opa ...

Vanmiddag even langs geweest bij Opa Frans met Iris en Menno om Opa een Sinterklaas cadeautje te brengen. Opa was heel blij met zijn cadeautjes, een kerstboom en een kerstster met verlichting erin en een lekkere chocoladeletter.



             De kerstster en de kerstboom opgehangen, opgeplakt op het raam....

Pa was heel erg moe vandaag, hij had te lang in bed gelegen. Ze kwamen hem pas laat halen om te douchen, om 8.30 uur. Daardoor zat hij pas om 9.30 uur aan het ontbijt en had hij geen trek meer in de lunch die daar zo pal achteraan kwam.

Gisteren was een leuke dag vertelde hij, was met Annette, Mark, Koen en Lars naar beneden geweest om daar koffie te drinken, was heel gezellig! Maar vandaag was hij moe, te moe om naar beneden te gaan. Hij was een beetje stil, weinig praatjes en ook de heerlijke banketstaaf sloeg hij af. Maar het voetbal van vanavond keek hij wel naar uit, dat blijft hem ondanks alles nog altijd erg boeien.




Hier een film-verslagje van ons bezoekje.....


                              
                        Kerstster en kerstboom voor het raam van Opa ..... 

Tegen 4 uur zijn wij weer richting huis gegaan en zo kon Pa nog even rusten voor dat hij om 5uur weer aan moet treden voor het diner....

Groet,
Ruud, Maud, Menno en Iris