Novawhere Purmerend

Novawhere Purmerend

zaterdag 27 november 2010

Koen toont zilveren medaille aan overopa!



                                    Koen laat over-opa zijn zilveren medaille zien


Vanmorgen zijn we met zijn vieren op bezoek geweest bij (over)opa. Opa voelde zich erg moe. Hij lag er gisteravond om 9 uur in, en werd vanmorgen om 9 uur wakker gemaakt om te gaan douchen. Dat was dus toch een aardige tuk. Opa denkt zelf dat de vermoeidheid met het weer te maken heeft. Hoewel hij de sneeuw ook leuk vindt om naar te kijken. Hij heeft geen behoefte om naar beneden of naar buiten te gaan.

Gisteren heeft opa een gesprek met de zusters gehad. Er is een zuster die tegen haar examen zit, en mede de zorg voor opa op zich neemt. Ze hebben hem extra op het hart gedrukt dat hij hulp moet vragen als hij iets wil. Als ze hem helpen met zijn pyjama aantrekken in plaats van dit zelf te doen, kan hij die energie gebruiken voor iets anders.

Op de gang is een nieuwe buurman erbij. Opa is dus niet langer meer de enige man. Opa vond dat die buurman wel erg veel eet, en rare combinaties. Zo eet hij bij ontbijt vis met chocolademelk. In de middag eet hij ook wel vis met bijvoorbeeld tosti’s erbij. Zelf had opa gisteren ook gebakken vis, wat hem goed had gesmaakt al blijven de hoeveelheden echt te groot.

Koen had gisteren bij een judo toernooi de tweede prijs gewonnen; een zilveren medaille. En van de sint had hij een prijs voor zijn tekening gekregen. Deze heeft hij vol trots aan overopa laten zien. Na high-fives aan de jongens zijn we voor de lunch weer naar huis gegaan. Eenmaal beneden heeft hij nog naar ons gezwaaid bij de auto.

Groeten,
Annette, Mark, Koen en Lars

vrijdag 26 november 2010

Foto uit de oude doos...


                                   Foto van de familie Koelmans

Wie weet, 

  • waar, 
  • wanneer, jaartal,
  • de gelegenheid en
  • wie er allemaal op staan?
Klik op de foto om in te zoomen....

Graag reageren door 0 reacties onder de stippellijn van dit artikel aan te klikken 




 

donderdag 25 november 2010

Frans wordt een nachtbraker!


De koffietafel in de huiskamer... iedereen kan hier koffie pakken, wat we dan ook regelmatig  doen!

Vanavond toen we Pa's kamer binnen liepen zat hij te slapen in zijn stoel. Het duurde even voordat hij door had dat we er waren, maar werd uiteindelijk heel vrolijk wakker. Op de vraag hoe het ging antwoordde hij: "Ach...., het gaat wel, éne dag wat beter dan de andere he, maar nu gaat het wel..."

Pa dacht dat hij zich vanmorgen wel heel erg moe en zwak zou voelen omdat hij gisteravond weer laat naar bed gegaan was.  Tja... hij moest per slot toch echt even voetbal kijken en dat duurde lang, waardoor hij pas om half twaalf ging slapen. Vanmorgen was het al weer vroeg dag, om half acht stond de zuster al aan zijn bed of hij al zin had om douchen, waarop hij direct positief reageerde. Douchen vindt hij heerlijk en die zusters zijn er zo handig in en het gaat zo lekker vlot. 
Dat waren dus 2 korte nachten achter elkaar, "Normaal slaap ik hier klokje rond". Ja hij wordt nog een echte nachtbraker! 

Vanmorgen zijn Theo en Marietje geweest en hebben gevraagd of de kinderen hun namen op het bezoek-rooster willen zetten voor de komende donderdagochtenden. Het was een gezellige ochtend en hij kijkt nu al weer uit naar de volgende week als ze weer komen.

Vanmiddag heeft Pa een heel gesprek gehad met een zuster over de oorlog. Toen hij vertelde dat hij zijn oorlogsbelevenissen ooit opgeschreven heeft en dat de kinderen die uit hebben laten geven in boekvorm raakte de zuster echt geïnteresseerd. Zij gaf aan dat boek wel heel graag eens te willen lezen.



Pa vertelde dit verhaal aan Hanneke die vanmiddag op bezoek was welke direct naar Pa's huis vertrok om het boekje even te halen. Morgen zou hij het de zuster direct geven.

Spontaan begon Pa te vertellen over de oorlog.... over Duitsland waar hij op 18 bijna 19 jarige leeftijd naar toe gestuurd werd. Dat hij daar sliep met de Tsjechen op één kamer, dat hij goed te eten kreeg omdat er hard gewerkt moest worden en dat hij later naar Polen gestuurd werd..... "Tja .... en na de oorlog leerde ik Ma kennen op dansles......."

Veel verhalen komen er boven... met weemoed denkt hij terug aan Ma "52 jaar waren we getrouwd, 52 jaar... de zusters hier kunnen dat niet geloven ...zo lang!"

Bij het gedag zeggen bedankte Pa ons voor ons bezoek "Was gezellig jongens, tot gauw!" Inderdaad het was gezellig.... De tijd was omgevlogen maar toen was het toch echt tijd om naar huis te gaan, morgen gaat om 6 uur de wekker weer......

Groet,
Maud

woensdag 24 november 2010

Opa op de praatstoel!


                   Huiskamer waar Opa  's avonds met zijn 3 buurvrouwen eet...

Vanmorgen zijn  we weer op bezoek geweest bij opa. Hij was vandaag een stuk beter te spreken dan zondag. Hij blijft erg geel zien, maar hij was duidelijk minder moe en kon weer wat meer lachen.

Gisteravond had hij voetbal gekeken, en was hij pas om half 12 gaan slapen. Een latertje voor tegenwoordig. Vanmorgen werd hij om half 9 wakker gemaakt om te douchen. Dat vindt hij erg fijn, elke ochtend lekker douchen.

Gisteravond zou hij andijvie eten, maar iedereen kreeg hutspot. Twee grote bollen voor ieder, dat is eten voor een polderkerel! Blijkbaar was er iets niet goed gegaan en kreeg iedereen ander eten, maar het was wel erg lekker.

Opa zat weer iets meer op de praatstoel. Over alle goede zorg die hij hier krijgt. En hij vertelde wat verhalen over zijn tijd in Duitsland tijdens de oorlog. Veel wel al bekende verhalen, maar ze waren leuk om weer te horen. Hij genoot er van om te vertellen.

Twee dames van elders op de gang gingen in de rolstoel naar buiten. Opa was ook gevraagd, maar daar had hij nog niet veel zin in. Hij is al vijf weken niet buiten geweest, maar heeft nog geen behoefte om dat weer te doen. Het is natuurlijk ook erg koud buiten. Het lijkt hem wel leuk als er sneeuw valt, dan heeft hij vast mooi uitzicht.

Het was een gezellige ochtend zo. Na ruim een uur gingen we weer naar huis.

Groeten,
Annette en Mark

dinsdag 23 november 2010

Klaar voor het voetbal!


Vanavond toen we binnen kwamen bij Pa zat hij in zijn stoel, helemaal klaar voor het voetbal. "Ja, vanavond Ajax - Real Madrid, nou die Ajacieden worden vanavond helemaal ingemaakt!"

Pa was opgewekt en vastbesloten de wedstrijd helemaal te gaan kijken. Zijn rollator voor zich met daarop alles binnen handbereik wat hij maar nodig heeft. De telefoon, de afstandbediening van de tv en een geheimzinnig bordje met een zakdoek er overheen.

Niet lang na aanvang van de wedstrijd bleek wat er onder de zakdoek op het bordje lag..... Een schoongemaakte sinaasappel!!! Vanmiddag is Trudy geweest en zij heeft een sinaasappel voor hem schoongemaakt en die had hij bewaard voor vanavond, lekker onder de wedstrijd!

Pa vertelde dat hij weinig trek heeft, alles smaakt zo raar en vies, zelfs een glas water smaakt hem niet en drinkt daarom ook niet zoveel meer. "Maar die sinaasappel is lekker fris en goed voor de dorst!" Ook had hij vanavond bij het eten weer een bakje ijskoud fruit... "Oh, dat is zo lekker"!

Vanmiddag is ook de dokter weer geweest, maar op mijn vraag of hij nog iets gezegd heeft kreeg ik als antwoord: "Nou, nee... die vroeg eigenlijk alleen hoe het ging...".

Trudy heeft ook vanmiddag nog een paar broeken van huis meegenomen omdat alles zo strak begint te zitten en heeft zijn joggingbroek meegenomen want die kan hij toch niet meer aan.

Rond een uur of 9 zijn wij richting huis gegaan, pa genietend van het voetbal achterlatend.....


Groet,
Maud

maandag 22 november 2010

Broek zit te strak

                                  
We troffen pa dommelend in bed aan. Hij had het koud dus hebben we de verwarming wat hoger gezet voor hem. Hij bleef lekker in bed liggen en was goed te spreken, had lekker gegeten, waarschijnlijk postelein, maar dat is niet helemaal zeker. Helaas kon hij er niet lang van genieten want zijn broek knelde zo. Morgen komt Trudy wat andere, wijdere broeken brengen.


Hij vertelde dat hij gisteravond wat benauwd was en plots veel slijm moest opgeven. Hij was opgelucht toen hij dat eenmaal kwijt was.
Hij vertelde ook dat hij weer zijn “oude” bloeddrukverlagende medicijnen krijgt, maar waarschijnlijk is dat toch vooral om vocht kwijt te raken. Al die kilo’s zijn vast niet alleen van de brinta, want hij drinkt enorm veel maar plast heel weinig.

Hij vindt het heel fijn dat hij elke morgen geholpen wordt onder de douche. En dat deed hem er aan denken dat afgelopen vrijdag of zaterdag Cor Wilders even langs geweest, nog voor het douchen, iets waar pa zich nog voor verontschuldigde.
Om een uur of negen zijn we met een gerust hart vertrokken.

Arjen en Lidy

Een goede maandag

Vanmiddag een bezoekje gebracht aan Pa. Toen ik aan kwam stonden Nien, Nina en Syd op het punt weg te gaan. Hij had genoten van het bezoek van Nina, zijn achterkleindochter.

In de ochtend had Wil gebeld. Ook dat vond hij erg fijn, evenals straks het dagelijks bezoek van Trudy. Vanavond komen Lidy en Arjen. Ik denk dat hij thuis nog nooit zo vaak bezoek heeft gehad.

Pa had een goede dag. Hij had weer goed geslapen, want "dat doe ik hier wel goed". Hij had ook stevig ontbeten (Brinta) en had als lunch een tosti genomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in een week tijd 4,5 kilo is aangekomen. Zijn horlogebandje begon te klemmen.

Ik heb een uurtje met hem gebabbeld. Hij had weer een heldere blik in zijn ogen en interesse in zijn omgeving. Toen ik weg ging keek hij al weer uit naar het volgende bezoek, Trudy met het krantje.

Ik hoop dat hij nog een tijdje in deze conditie mag blijven.

John.

zondag 21 november 2010

Als het maar ijs en ijskoud is!


                                       Pa aan het water met heel veel ijsklontjes.....

Vanmiddag bij Pa langs geweest. Toen wij kwamen lag hij op bed te slapen en was moeilijk wakker te krijgen. Uiteindelijk werd hij wakker en was wel meteen enthousiast, "Oh  Ruud ben jij er, wacht ik ga even in m'n stoel zitten". 

Pa was moe vandaag, had vanaf gisteravond 9 uur (met een kleine onderbreking omdat er toch echt even voetbal gekeken moest worden) tot vanmorgen een uur of acht geslapen en niet lang daarna zat hij in zijn stoel al weer te dommelen toen Annette, Mark en Koen en Lars kwamen. Vanmiddag na de lunch was hij even op bed gaan liggen om wat te rusten en om ongeveer half drie toen wij kwamen lag hij nog languit op bed en was heel diep in slaap.

Later toen hij eenmaal in zijn stoel zat kwamen de babbeltjes wel weer maar hij werd heel snel moe. Hij vertelde dat hij vanmiddag van de verpleging een ijslolly gekregen had en die smaakte hem erg goed. "Ja ik kreeg een ijslolly, dat was lekker, heerlijk koud, echt lekker koel!"

Ook de ijskoude vruchtjes bij het toetje gisteravond waren ook zo lekker. En toen de verpleging hem vanmiddag vroeg wat hij wilde drinken zei hij: "ijskoud water, dat vind ik lekker!" De verpleegkundige kwam niet lang daarna met een groot glas water met heel veel ijsklontjes terug. Grote slokken nam hij om de paar minuten, en je zag hem echt genieten, "heerlijk" zei hij telkens.


                                                    Groot glas met ijskoud water...

Alles wat ijs- en ijskoud is gaat er in als pap! Veel trek in andere dingen heeft hij niet. Zijn bonbonniére gevuld met zijn favoriete kaneelsnoepjes is al verbannen naar de onderste plank achter het deurtje van zijn nachtkastje. "Geen zin in, smaakt me helemaal niet!" 


                                            Nog even een slokje......

Na anderhalf uur zijn wij vertrokken. Je kon duidelijk zien dat hij heel erg moe was en het hem veel moeite en energie kostte er bij te blijven.
Zo kon hij nog even rust nemen voor het avond eten wat hem blijkbaar ook veel energie kost, want hij zag er erg tegenop...."grrr.... avondeten, zie er tegenop...!"

We hadden gehoopt Pa eens mee naar beneden te nemen naar het restaurant, maar dat zat er echt niet in.....

Groet,
Maud
 

Genieten van de jongens!


Vanmorgen  zijn we met zijn vieren op bezoek geweest bij (over)opa. Toen we binnenkwamen zat hij te dommelen in zijn stoel. Om 8 uur vanmorgen zat hij al lekker onder de douche. Hij had zoveel pap gegeten, dat het volgens de zuster wel gelijk stond aan vier boterhammen. Voor vanmiddag wilde hij hooguit een gewoon sneetje brood zonder korstjes. En hij kon alweer uit vanalles kiezen voor het avondeten van morgen.

Opa is nog behoorlijk geel, en we vonden hem nog erg moe. Hij kon wel genieten van hoe de jongens televisie aan het kijken waren, en snoepten van de chocolade pepernoten. Hij wilde wel graag samen met ze op de foto.

Het eerste waar hij over begon was het voetballen. Hij was gisteravond eerst vroeg gaan slapen (tegen 9 uur), maar precies op tijd weer wakker om het voetbal af te kijken. Hij had gezien dat Ajax gelijk had gespeeld en AZ had gewonnen. Verder was hij niet heel spraakzaam. Hij was moe en merkt dat hij minder kracht heeft voor dingen dan voorheen. Zo vraagt hij nu de zuster om hem te helpen in zijn pyjama 's avonds, want dat kost hem zelf een half uur. Maar daar zijn de zusters ook voor natuurlijk.

Groeten van
Annette, Mark, Koen en Lars