Novawhere Purmerend

Novawhere Purmerend

zaterdag 20 november 2010

Rustige zaterdag

Vandaag op bezoek geweest bij Pa Frans. De vorige keer dat ik hem zag was afgelopen maandag; tijdens het verhuizen van zijn spulletjes naar Novawhere.

Het is goed om te zien dat hij het goed heeft. Dat hij goed verzorgd wordt en dat hij tevreden is.  Alleen de gang naar het met de buurvrouw gedeelde toilet geeft wel eens probleem. Om aan te geven dat het toilet bezet is, dient de toiletganger via een knop aan te geven dat hij of zij het toilet bezet houdt. Op de kamer van de andere "toiletdeler" gaat dan een lampje branden. En ja, als vergeten wordt het lampje uit te doen, dan krijgt de ander het wel benauwd als hij aandrang krijgt. Maar ook hier lost de verpleging het probleem weer prima op.

Frans is zowaar ook wat aangekomen. Gister is hij gewogen. Resultaat: een toename van anderhalve kilo. Het was zeer en aangenaam verrassend dat te horen.

Omdat hij zich iets sterker voelt, probeert hij wat meer in actie te komen. Nu komt hij er achter dat zijn krachten in het ziekenhuis fors zijn afgenomen. Maar de wil om dat te verbeteren is nog sterk aanwezig.

Geestelijk lijkt hij ook opgeknapt. Hij is naar omstandigheden alert en heeft weer belangstelling in zijn omgeving.

Hij lijkt me wat minder geel dan de vorige keer. Hij vertelt zelf dat zijn beddengoed en zijn kleren minder geel zijn. Ook heeft hij nog steeds weinig last van jeuk.

Met een positief gevoel gingen Hanneke en ik uiteindelijk naar huis.

John.

vrijdag 19 november 2010

Waar blijft het eten?
















Wachten op het avondeten......

Vanmiddag zijn we met Menno en Iris naar Opa Frans geweest. Hij was vandaag heel rustig een beetje stil maar voelde zich goed verklaarde hij. Had vannacht goed en lang geslapen. "Ik heb vannacht een klokje rond geslapen, van 10 uur gisteravond tot 10 uur vanmorgen" vertelde hij vol trots.

Ook vertelde hij dat hij gistermiddag niet zo lekker was, beetje misselijk, maar heeft evengoed toch nog wel lekker gegeten met de buurvrouwtjes van de gang in de huiskamer. Daarna is hij toch wel even op bed gaan liggen en 's avonds vroeg gaan slapen. Vanmorgen toen hij wakker werd voelde hij zich weer goed en lekker uitgerust.

Tijdens ons bezoek vanmiddag rond 16.50 uur begon hij zich al druk te maken om het avondeten. "Zijn ze al bezig in de huiskamer?" en dan moest Menno even gaan kijken of er al beweging in zat, of hij al aan tafel aan moest treden. Op de vraag of hij honger had reageerde hij met "Nou, nee geen honger, maar ik moet wel eten".
















Iris en Menno samen op één stoel in Opa's kamer....

5 Minuten later... "Ach Menno wil jij nog es kijken in de huiskamer?" en daar ging Menno weer... Ook dit keer kwam deze terug met een ontkennend antwoord. Dit herhaalde zich nog een tweetal keer en om 17.15 uur hield Opa het niet meer. Hij stond op uit zijn stoel, pakte zijn rollator en zette gang naar de huiskamer.

Daar aangekomen zat één van zijn gang-bewoonster al achter haar bordje een beetje vreemd naar ons te kijken. Zij had een blik in haar ogen van "Wat zijn dat voor vreemde vogels, waarom gaan die niet weg als wij moeten eten!"

Opa nam plaats op zijn stoel en zijn eten werd uitgeserveerd.....Hij hoorde niets meer... zag ons niet meer.... Na een paar keer roepen van: "Pa, wij gaan ", keek hij op en zei: Ooohh... ehh... ja... doei..." Nog voor wij de deur uit waren was hij opnieuw totaal in de ban van het eten en hoorde en zag niets meer.....

Zo gingen wij op weg naar huis om daar een vorkje te prikken.......

Groet,
Maud

donderdag 18 november 2010

Frans heeft het echt naar z'n zin!


















Frans in zijn stoel.....

Na de positieve verhalen van de afgelopen paar dagen wilde ik zelf ook wel eens met eigen ogen zien hoe pa erbij zat. Dus vanochtend na tennis op bezoek bij pa.

Rond 11 uur bij Novawhere gearriveerd waar de volle parkeerplaats geen plaats bood, dus maar wat verderop gaan staan. Bij pa naar binnen en ik geef toe, de positieve verhalen klopten met mijn waarneming. Pa zat lekker in zijn stoel uitgebreid te praten met de geestelijk verzorgster en van haar begreep ik dat hij echt op z'n praatstoel zat. De geestelijk verzorgster maakte meteen plaats voor mij en kwam me zelfs een kopje koffie  brengen. Ja, niet alleen pa wordt in de watten gelegd, maar ook zijn bezoek. Pa zei al het is hier net zo goed als een hotel of eigenlijk wel beter.

Het bevalt hem goed in Novawhere, hij krijgt veel aandacht en zorg, slaapt goed en begint ook weer te eten. En hij loopt nu al weer zelfstandig achter de rollator naar de eetkamer, iets wat niet lukte toen hij net binnen was. Hij heeft ondertussen ook een rolstoel op maat gekregen, en weer een keer naar
buiten (na 5 weken binnen te zijn geweest) spreekt hem wel aan. Dus, laat het zonnetje maar komen.

Tussendoor ook nog even zijn schoenlepel van thuis opgehaald, want hij is dan wel veel afgevallen maar zijn voeten zijn nog net zo groot en gaan niet zo makkelijk de pantoffels in.

Al met al rond twee uur vanmiddag met een positief gevoel richting huis gegaan.

Hanneke

woensdag 17 november 2010

Vandaag druk bezoek!















Huiskamer 2e etage Novawhere

Pa net telefonisch gesproken, zat lekker voetbal op tv te kijken. Hij had een goeie dag, voelde zich sterk ondanks dat het voor hem toch een hele drukke dag was met veel bezoek.

De hele dag door heeft hij bezoek gehad. 's Morgens zijn Theo en Marietje en later Loes geweest. 's Avonds Tonnie en Ellen en Lidy en Arjen. Pa is heel erg tevreden over de verzorging en heeft het helemaal naar zijn zin. Niets is een probleem en Pa mag alles vragen, ze zijn er om hem te helpen! Alles gaat zoals hij het wil en op tijden dat hij dat wil. Is er bezoek tijdens de lunch, krijg je je lunch gewoon later.

Het eten is prima! Vanmiddag heeft hij een lekker warm broodje gegeten, alleen wist hij niet te vertellen wat er op dat broodje zat, was voor hem niet herkenbaar. 's Avonds weer heerlijk gedineerd (vlees met spitskool en aardappelpuree) met de buurvrouwtjes in de huiskamer dat was reuze gezellig!



Spitskool en aardappelpuree....




Hij vond het vele bezoek vandaag erg leuk en het deed hem heel erg goed!


Groetjes Ruud

dinsdag 16 november 2010

Mijn eerste bezoek

De Zorgcirkel Novawhere, Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1, 1444 HT Purmerend












Vanavond na de bowlingtraining van Menno heb ik Maud opgehaald en zijn we direct door naar Pa in Purmerend gegaan. Ik was eigenlijk best wel gespannen, hoe zou ik hem daar aan treffen. Afgelopen zaterdag hadden wij zijn toekomstige kamer al bekeken, maar toen was alles nog geheel kaal zonder zijn eigen spulletjes.

Bij binnenkomst werden we direct al aan gesproken door een verpleegster en deze vertelde ons dat Pa het erg naar zijn zin heeft en dat hij samen met twee andere dames op de etage gedineerd heeft in de huiskamer. Eerder op de dag hadden de verpleegsters erg moeten lachen om zijn broek die als hij aan de wandel ging steeds naar beneden zakte. Op het laatst liep één van deze zusters maar achter hem aan en hield zijn broek aan een broekriem-lusje omhoog. "Ja, u moet maar niet raar opkijken als u uw vader aantreft.... we hebben maar een stuk verband om zijn broek geknoopt, dan blijft hij tenminste zitten".

Bij het betreden van zijn kamer dacht ik hoe zou ik hem aan treffen. Tot mijn verbazing zat hij heerlijk tv te kijken in zijn eigen luie fauteuil en te genieten van de goede zorgen die hij vandaag had mogen ontvangen.
Hij was bijzonder te spreken over de kookkunsten van het huis en had een dubbel portie boerenkool (volgens de verpleging spinazie) gegeten met daarbij een heerlijke hele grote kom jus. "Nee niet zo'n klein beetjes als in het ziekenhuis maar een lekkere grote kom!" aldus Pa. "Ja ... was gezellig vanavond in de huiskamer!"

Hij vertelde dat hij nog wel wat spulletjes miste zoals natuurlijk een riem, een paar schoenen en wat andere kleine prullaria. Ben daarom even snel naar zijn huis geweest om de gewenste spullen op te halen.
Het was bij terugkomst in het huis ondertussen al over  tienen en nog steeds zat hij lekker in zijn stoel en was nog net zo goed gemutst als eerder op de avond.

Bij vertrek gaf hij aan dat hij zonder hulp zich zou gaan omkleden voor de nacht en hoopte weer net zo lekker te slapen als afgelopen nacht met zijn eigen hoofdkussen van thuis.
Kortom de eerste kennismaking met Pa in de hospice voelde als een warme deken en ik heb het gevoel dat ze hem de komende tijd erg goed zullen verzorgen.

Pa geeft wel aan dat hij bezoek en post erg op prijs stelt, (we hebben alle tot nu toe ontvangen kaarten allemaal moeten bekijken vanavond!) dat is natuurlijk voor hem een welkome afwisseling.
Binnenkort bij mijn volgende bezoek hoop ik hem weer zo goed aan te treffen.
Morgen krijgt hij bezoek van Loes dus hij hoeft zich niet te vervelen daar kijkt hij nu al naar uit.
Lidy en Arjen komen morgenavond  en ik hoop dat hij dan nog net zo tevreden is als vandaag.
Morgen zullen we het weten.

Groetjes, Ruud

maandag 15 november 2010

Verhuizing van pa naar Novawhere



 Novawhere












Goedenavond,

Het leek ons goed om even te berichten hoe de verhuizing van pa naar het Novawhere is verlopen.
John is met onze buurman Bart en zijn bus vanochtend om een uur of negen vertrokken naar de Bernard Zweersstraat om daar de spullen die we zaterdag hadden klaargezet op te halen.
Ik was vanochtend rond half tien bij pa. Die wist te vertellen dat hij om 10.15 uur met ambulance opgehaald zou worden. Uiteraard liep dat wat uit en ik schat dat we rond een uur of elf bij het ziekenhuis zijn vertrokken. Had ik in ieder geval ruim de tijd om z'n koffer in te pakken en ook nog een plastic zak te vullen met wat andere spullen dan kleding. Pa was vanochtend goed te spreken en oogde naar omstandigheden redelijk vanochtend. Hij zat rechtop in bed, had goed geslapen en hij had wel zin in de verhuizing. Veel trek had hij niet en later is hij ook weer even in bed gaan leggen omdat het wachten toch wel vermoeiend was.

Rond kwart over elf zijn we aangekomen in kamer 266 van het Novawhere, waar ondertussen Bart en John waren met zijn spullen. Pa zijn stoel is naast het bed, voor het raam gezet. Daarnaast zijn er wat foto's opgehangen en ook een aantal foto's op de vensterbank gezet. De kleren zijn gesorteerd in de kast gelegd en de kast bleek groot genoeg. Ook wat spullen in het nachtkastje gelegd en in de badkamer gezet. De badkamer deelt pa met de buurvrouw, aan het lichtknopje voor de badkamer kun je zien of de buurvrouw de badkamer bezet. Z'n wekkerradio staat op het nachtkastje en is om 9 uur gezet en ook z'n eigen telefoon is aangesloten. Er zou nog worden uitgezocht of het (uitgaand) bellen buiten de regio met deze telefoon goed ging. Normaal loopt dat via de centrale begrepen we.

Hoewel de ambulance-rit kort was, was pa (begrijpelijk) toch vermoeid er door. Dus hij heeft eerst wat in bed gelegen. Later is Els op bezoek geweest en toen heeft pa ook nog een halfuurtje in z'n eigen stoel gezeten.

De ontvangst in Novawhere was prima. Tot nu toe hebben we te maken met prettig en attent personeel.
De eerste intake werd door twee zusters (Ellen en ...) gedaan. Zij gaven meteen aan dat het uitgangspunt "warme" zorg is. Pa mocht vertellen hoe het ziekteverloop was geweest en ook zijn de gegevens van de kinderen gemeld.

Er werd pa ook gevraagd hoe hij aangesproken wilde worden en hij heeft gezegd als Frans. Ook is benadrukt dat pa het moet zeggen als hij iets wil en ook pijn moet hij melden, want dat is niet nodig. In ieder geval nu al met pa afgesproken dat als hij naar het toilet moet, dat hij dan even belt voor hulp van de zuster. Hij staat tenslotte nu wel erg wankel op de benen.
Vanmidag was er een tweede intake door een huisarts in opleiding (M. Bouman) samen met een praktijkverpleegkundige (C. van Dijk).

Het ziekteverloop en zijn medisch verleden is toen doorgenomen. Ik heb geprobeerd om pa zoveel mogelijk zelf te laten vertellen, alleen daar waar ik dacht het klopt niet heb ik ingegrepen. Vanuit het ziekenhuis was het dossier meegegeven dacht ik, maar dat bleek alleen het verpleegdossier te zijn. De medische gegevens zijn later gefaxt en de huisarts en verpleegkundige hadden dat dus nog niet ingezien tijdens het gesprek.

Pa had het er tijdens het gesprek over dat hij geen codeïne mocht,
want dat vergiftigde hem hadden ze in het ziekenhuis gezegd. Maar hij had wel paracetamol met codeïne meegekregen. Ik heb gezegd dat ik had begrepen dat hij allergisch was voor de antibiotica.
Ze namen aan dat ze de juiste informatie in het dossier zouden vinden.Voor het eten kwam er een vrijwilligster langs. Hij kon z'n warme eten voor morgen bestellen. Hij had daarbij een ruime keuze (een drie-gangen, drie-keuzemenu zeg maar). Voor vanavond was er al iets voor hem uitgekozen.

Elke ochtend trouwens komt de vrijwilligster langs om te informeren of pa iets speciaals bij de lunch wil. Een gebakken ei, een kroket of ..........

Ik dacht dat John de pot met kaneelsnoepjes was vergeten, maar dat is niet zo. Hij heeft alleen de kaneelsnoepjes (de snoepjes van pa) vermengd met de gastensnoepjes.

Nou, dit was voor nu even het verhaal.

met warme groet,
Hanneke

Situatie voor verhuizing hospice

  • 30 oktober: spoed-doktersdienst stelt vast dat Pa een longontsteking heeft
  • 4 november: opname ziekenhuis, onderzoek TBC gestart
  • 5 november: geen TBC, verder onderzoek volgt
  • 9 november: arts ziekenhuis belt voor afspraak met familie
  • 10 november: gesprek arts, uitslag onderzoeken, uitzaaiingen in de longen, alvleesklier en lever, plaatsing op de wachtlijst voor hospice....
  • 12 november: telefoontje betreft plaatsing hospice maandag 15 november

Frans Koelmans



















Frans Koelmans

Wij, John & Hanneke, Lidy & Arjen, Ruud & Maud hebben deze weblog over Frans aangemaakt om op deze manier iedereen (wij hopen dagelijks!!!!) te kunnen informeren over hoe het met Frans gaat. Een ieder van ons zal op dit blog berichtjes over Frans publiceren en wij hopen dan ook echt van harte dat jullie, familie, vrienden en bekenden zoveel mogelijk hierop zullen reageren.

Iedereen kan een reactie, of alleen een lieve groet, of een vraag aan ons of Frans hier op dit blog kwijt door te reageren op de berichtjes.

Hoe moet je een reactie plaatsen?
Onder de stippellijn bij elk bericht staat "0 reacties" klik op 0 reacties " en er verschijnt een veld waar je je reactie in kunt tikken.


Vervolgens moet je aangeven wie je bent,
dat doe je door bij reageer als
je profiel te selecteren (dat is voor iedereen die geen weblog heeft altijd reageren als ANONIEM)

Daarna klik je op
reactie plaatsen
en dan verschijnt er een beveiligingscode
(de raar geschreven letters) tik deze in,
in het open veld en klik vervolgens weer op reactie plaatsen voor uiteindelijk de publicatie op de weblog.


Wij zullen alle reacties, lieve groeten, berichtjes en vragen beantwoorden c.q. doorgeven aan Frans.

Graag tot schrijfs!!!!!!!!