Novawhere Purmerend

Novawhere Purmerend

zondag 28 november 2010

Een vroege winter?

Toen pa jong was, begon het winterse weer ook al in deze tijd van het jaar vertelde hij ons vanmmiddag. Wij wat jonger weten dat niet en geloven hem maar op z’n woord. Dat we vanmiddag om een uur of twee bij pa op bezoek kwamen konden we nog net voorkomen dat de zuster hem voor z’n middagslaapje het bed inhielp. Dat was trouwens de zuster die als voorname taak had om extra op pa te letten. Afgesproken dat het middagslaapje na ons bezoek zou plaatsvinden.

Pa was vanmiddag weer goed te spreken, hoewel hij afgelopen nacht minder had geslapen. Kwam waarschijnlijk omdat hij gisteravond het voetbal had gemist en daar had hij behoorlijk de pest over in. Want ja hoe had AZ (zijn kluppie) en hoe had Excelsior (kluppie schoonzoon Arjen) het gedaan. Daarom maar de uitslagen van zaterdagavond verteld en nog even gekeken naar de wekker die gisteravond hem niet op tijd voor de voetbaluitzending had gewekt.

Het eerste wat hij ons vroeg was of ons soepfeest van gisteren geslaagd was en daar konden we hem positief over berichten. We hebben het ook nog over Praag gehad. Want ja, we zouden met oud en nieuwe met z’n vijfen (Pa, Lidy en Arjen en ondergetekenden) naar Praag gaan, maar dat gaat dus niet door. Pa had al direct toen hij in het ziekenhuis had gehoord hoe hij er fysiek voorstond geconstateerd dat hij niet mee zou vliegen naar Praag en als (schoon)kinderen hebben wij later ook besloten om voor nu een streep door de reis te zetten. Praag loopt niet weg denken we maar.

Pa merkt wel dat hij steeds wat zwakker wordt geeft hij aan. Hij beseft dat z’n hele lichaam ziek is en dat hij niet beter zal worden en hij kan dat ook accepteren. Hij is nog steeds blij dat z’n eigen stoel in z’ n kamer staat, maar hij vermoed wel dat hij op den duur meer in bed zal liggen dan in z’n stoel zal zitten. Hij ziet er niet tegenop dat hij eerdaags zal sterven, maar hij hoopt wel dat het in z’n slaap zal gebeuren. We vroegen ‘ m nog of er dingen zijn die hij nog wil voordat hij overlijdt en dat had hij eigenlijk niet zo. Ja, misschien in het voorjaar (want nu was het veels te koud) nog een keer naar zijn eigen flat toe.

Tussendoor is John ook nog even wat zakken gaan halen voor z’n wasgoed (3 * 40 zakken, meteen maar een voorraad dus!) en ook meteen een speciaal makkelijk mesje uit de flat opgehaald.
Om ca. 15.15 uur zijn wij vertrokken en hebben pa toen eerst nog even geholpen met op bed te gaan liggen, zodat hij alsnog aan zijn welverdiende middagslaapje kon beginnen. Zodat hij na zijn slaapje weer voldoende energie heeft voor het diner en voor het voetballen om 19 uur.

John&Hanneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten